6. bejegyzés: Mindennap használjuk, miért ne hasznosan

Kedves Idelátogató!

Forrás: Google
A mostani bejegyzésem témája: közösségi oldalak felhasználása a tanulási folyamatban.

Ezen a témán belül az oldal, amit ki szeretnék emelni: a Pinterest.

A Pinterest első blikkre egy oldal tele képekkel (ezt jól szemlélteti az itt látható első kép is). Valójában ezek a képek tele vannak gyakorlattal.



Mi a jó a Pinterestben?

1. A képek nagyon sokszor gyakorlatorientáltak

Forrás: Pinterest
Téma: tanulási technikák

Sokszor ezek a képek inkább borítóképek, címlapok, amik a tartalmat vetítik előre. Rettenetesen nagy pozitívumának tartom az oldalnak, hogy a lényeget nem címekkel, fekete-fehér monoton sorokkal próbálja átadni az "olvasójának", hanem látványos, nagyon gyakran igényesen megszerkesztett vizuális élménnyel.

2. Intelligens kereső

Saját kép, forrás: Pinterest
Téma: gravitáció (fizika)

Ha rá akarunk keresni pl. a fizika tárgykörén belül egy fogalomra, akkor elég a kulcsszavakat beírnunk (sőt, annál jobb is). Ekkor a rendszer a találatokat kategorizálja és felajánl lehetőségeket, hogy milyen témákra bontva szűkítsen még. Az első körben kiadott eredmény valamivel nagyobb halmaz, mint amire valószínűleg szükségünk lenne, ezért jó a további kategóriákkal élni.

3. Hasonlót a hasonlóhoz


Saját kép, forrás: Pinterest
Téma: gravitáció

Egy adott képre kattintva, alatta csoportosítva megkaphatjuk a témában / kinézetben / tartalomban hasonlókat.

Ez azért is jó, mert ha egy tengernyi képet kapunk pl. az általam keresett gravitációról, akkor is még a szűkítés után is érezhetjük, hogy nem mindegyik az pontosan, amit mi keresünk. Ilyenkor, ha egy mégis telibe talált, akkor érdemes rákattintva az alatta levő tartalmakat is megnézni. Szűkítsd a kört!


Mit keress a Pinteresten?

Szerintem:
  • tippeket (életmódbeli pl. tanulással kapcsolatosakat v. ha el akarsz készíteni valamit, és lépésekben akarod látni a folyamatot)
  • a téma lényegét (Mi a gravitáció?)
  • gyakorlatorientált dolgokat (kísérleteket: otthon elvégezhetőket / a jelenséget bemutatót)

A diákjaimnak esetleg feladatként feladnám, hogy: hozzanak létre egy saját Tanulási blogot pl. Bloggeren (ingyenes, könnyű kezelésű, letisztult, formálható). Ha létrehoztak, minden témakörről legalább egy blogbejegyzést írjanak. Ez is a témazáróhoz tartozó feladat lenne (pl. 10 pont), csak éppen otthon elvégzendő (magyarul motiváltak lennének abban, hogy egy számukra könnyen elvégezhető feladatot teljesítsenek), de a ketteshez még nem elég. A feladat lényege, hogy minden téma végére elkészüljön egy bejegyzés, amiben leírják:

  • Milyen fogalmak megértése volt nehezebb?
  • Mi okozhatta a megértés nehézségét?
  • Melyik volt a kedvenc témájuk?
  • Hogyan készültek fel, milyen technikával a dolgozatokra, hogyan tanultak?
  • Kivel tanultak?
  • Milyen kísérletet végeztek? (otthoni, órai)
  • Melyik órai feladat tetszett a legjobban ebben a témában?
  • stb.
Itt mindenféleképp ajánlanám nekik a Pinterestet, hogy hívják segítségül a tanulásban, és legalább egy bejegyzést a segítségével próbáljanak meg feldolgozni. Úgy gondolom ez kellő szabadságot és mégis szórakoztatást nyújthat úgy, hogy mindenféleképpen értékelésre kerül a munkájuk, amit a sikerért beletettek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

8. bejegyzés: Grafikus rendszerezés

7. bejegyzés: Alkalmazd a tudásod

4. bejegyzés: Online tesztkészítés