7. bejegyzés: Alkalmazd a tudásod

Kedves Idelátogató!

A bejegyzésem aktuális témája: alkalmazások használata a tanításban. Ehhez a Google Play Áruházát hívom segítségül.

Fizikusok, akik megváltoztatták a világot c.
alkalmazásból egy részlet
A következőkben pár alkalmazást fogok bemutatni, amelyeket a fizika tárgykörén belül hasznosíthat egy pedagógus. Ezek közül az első: Fizikusok, akik megváltoztatták a világot, ami a Mozaik egyik interaktív 3D-s alkalmazása.

Ebben a játékban a diák megismerkedhet az olyan nagy fizikusokkal, mint: Arkhimédész, Newton, Einstein stb. 

Az alkalmazás lényege, hogy egy laboratóriumi környezetben látjuk őket mind körbeülni, és bárkit felállíthatunk, ezáltal középen megjelenik egy, az adott személyhez köthető híres felfedezés. Továbbmenve: megtudhatjuk róla a legfontosabb adatait, illetve videót hallgathatunk meg a munkásságáról. Ezt az alkalmazást órán kivetítve tudom  a leginkább elképzelni vagy otthoni gyakorlásra (miután az órán foglalkoztunk már vele). Ez az alkalmazás izgalmas képi világot ad az amúgy nagyon fontos történeti tényekhez.


Maria Sklodowska-Curie - Fizikusok, akik megváltoztatták a világot c.
alkalmazásból egy részlet

A Mozának egyébként még számtalan 3D-s alkalmazása van a tudásanyag ábrázolásához, ami szerintem óriási segítség egy tanárnak, de talán még nagyobb a diákok számára. Ebben az esetben lehet a tanár a narrátor, míg mindezek a gyönyörű képanyagok. A diákok manapság már úgy is arra vannak felkészülve, hogy rengeteg inger érje őket, miért ne láthassák akkor, amit tanulnak.

Kép a Google Play Áruházból

Ezenkívül észrevettem a környezetemben, hogy az embereket a csillagászat különösen foglalkoztatja akár a fizikához köthetően, akár a fizikától függetlenül (ez szinte teljesen mindegy, úgy vettem észre). Ami sajnos a fizikával megtörtént, vagyis: rétegtudomány lett (vagy szereti valaki, vagy kifejezetten nem csípi), az a csillagászatot a legkevésbé sem érintette - az embereknek felcsillan a szeme a csillagászat hallatán.

Úgy gondolom, ha egy gyereknél a tanár felismeri a csillagászat szeretetét, onnan már nem sok választ el, hogy ezt a szeretetet más fizikai területekre is kivirágoztathassa. Így hát ápoljuk ezt a szép kapcsolatot a csillagászattal...

Amelyik alkalmazást szerintem érdemes bemutatni valamelyik csillagászattal foglalkozó óra végén (mert nem kell, hogy minden óra utolsó öt perce a házi feladatról szóljon), az a: NASA alkalmazása.

Miben részesülhet a diák ezzel az alkalmazással:

  • Résztvevője lehet az eseményeknek: nézhet élőben kilövéseket, értesítést kaphat róluk, figyelheti a nemzetközi űrállomásról a Földet stb.
  • Fizikai ismeretei is túlnyúlnak a tankönyvön: a legszebb, amit egy tanár elérhet...
De ha ez nem lenne elég...

Kép a NASA Selfies alkalmazásból, forrás: X

A NASA sosem adja fel, hogy elnyerje a szeretetünket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

8. bejegyzés: Grafikus rendszerezés

4. bejegyzés: Online tesztkészítés