4. bejegyzés: Online tesztkészítés

Forrás: Google
Kedves Idelátogató!

A most feldolgozott témám: az online tesztkészítés, ehhez segítségül pedig a Redmentát hívtam és használtam.

A kiválasztott témám Arany János balladaköltészete volt, ami 10. osztályban központi téma. A feladatsor célja a tanult tananyag számonkérése volt. A teszt már középszintű érettségi feladatot is tartalmaz, amely a középiskolát záró vizsgára felkészítésnek is alkalmas.

A tesztsort elsősorban otthoni házi feladat/dolgozat felhasználására tudom elképzelni. Egy diák összesen egyszer töltheti ki, az időlimitet pedig az elemzés miatt érzem szükségesnek beállítani.



Szimpatikus az oldal felépítésében, hogy a kitöltéseket bármikor megtekintheti a pedagógus, a tesztes részét pedig már kiértékelnie sem kell, azt a rendszer automatikusan megteszi.

A pontozásban egyébként úgy is látok fantáziát, hogy az ne jeggyel való értékelés legyen, hanem csak rövid szöveges visszajelzés, mint például: Kiváló munka vagy Jó úton haladsz, még nézd át párszor az anyagot (de ez egy verselemzésnél nem feltétlenül következetes értékelési mód, csak a végeredménynél).

Szerintem az lehet majd szimpatikus a gyerekeknek ebben a felépítésben, hogy a feladatok átláthatók: ha valamelyik például párosítós, akkor ebben az esetben nincsenek összekuszált vonalak, rengeteg áthúzás, átláthatatlan megoldás. A fogalmazásnál egyszerre előny és hátrány a karakterszámláló: én még leginkább papíron számolgattam a szavakat, ha kellett, így nem tudom, hogy ez összességében milyen hatással van a diákokra (végül is papíron is játszottunk a töltelékmondatokkal és szavakkal, ki nem). Külön tetszik, hogy akár videót, akár képet is be lehet szúrni egy-egy feladathoz, így akár környezetkímélően is játszhatunk el az írók, költők arc-név párosításaival (ami annak idején nekem hiányzott a tanultakból sokszor).

Összességében mindenképpen pozitív számonkérési vagy gyakorlási módszerként látom az online tesztezést, különösen a Redmentán, ami egy nagyon jól kezelhető, átlátható platformot nyújt ehhez.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

8. bejegyzés: Grafikus rendszerezés

7. bejegyzés: Alkalmazd a tudásod